Nedovoljna bezbednost hrane

Bez autora
Jul 24 2011

Poljoprivredna inspekcija u Beogradu će zbog nepoštovanja Zakona o bezbednosti hrane, iz prodaje povući više od pet tona mesa i podneti oko 300 prijava. U svakoj desetoj kontroli pekara ima nepravilnosti. Od početka godine inspekcija je u Beogradu iz prometa povukla više od pet tona mesa i prerađevina i gotovo 600 kilograma mlečnih proizvoda. Zbog nepoštovanja Zakona o bezbednosti hrane, biće podneto oko 300 prijava. Potrošači imaju razloga za brigu jer u svakoj desetoj kontroli pekara, ima nepravilnosti. Ono što je na dohvat ruke, na dohvat je i i bacilima i prašini. To je, nažalost, neretka slika u pekarama. Zamerka je što se gotovi proizvodi drže na visini koja ugrožava bezbednost proizvoda, kao i da tablu cenovnika, proizvođač mora da postavi tako da potrošaču bude jasno za koji proizvod je koja deklaracija koja opisuje proizvod na kome se nalazi gramaža, cena. Kontroliše se higijena u prostorijama kao i način skladištenja namirnica, temperatura na kojoj se proizvod priprema i čuva...

Nedovoljna bezbednost hranePoljoprivredna inspekcija u Beogradu će zbog nepoštovanja Zakona o bezbednosti hrane, iz prodaje povući više od pet tona mesa i podneti oko 300 prijava. U svakoj desetoj kontroli pekara ima nepravilnosti.

Od početka godine inspekcija je u Beogradu iz prometa povukla više od pet tona mesa i prerađevina i gotovo 600 kilograma mlečnih proizvoda.

Zbog nepoštovanja Zakona o bezbednosti hrane, biće podneto oko 300 prijava. Potrošači imaju razloga za brigu jer u svakoj desetoj kontroli pekara, ima nepravilnosti.

Ono što je na dohvat ruke, na dohvat je i i bacilima i prašini. To je, nažalost, neretka slika u pekarama.

Gordana Mijatov, poljoprivredni inspektor za bezbednost hrane kaže da je zamerka što se gotovi proizvodi drže na visini koja ugrožava bezbednost proizvoda, kao i da tablu cenovnika, proizvođač mora da postavi tako da potrošaču bude jasno za koji proizvod je koja deklaracija koja opisuje proizvod na kome se nalazi gramaža, cena.

Kontroliše se higijena u prostorijama kao i način skladištenja namirnica, temperatura na kojoj se proizvod priprema i čuva.

Glavni inspektor Poljoprivredne inspekcije, Nenad Vujović kaže da u proseku ova služba godišnje ima 5.000 kontrola i da ako se govori od 10 procenata nepravilnosti koji mi zatičemo iz svih ovih kontrola, to je odnos koji govori o tome koliko je subjekata kažnjeno.

Sa letnjim mesecima važe nova pravila za meso, mleko i prerađevine.

"Svake godine se Pijačnim upravama šalje dopis da se prodaja jaja ograničava zato što se ne prodaju u rashladnim uređajima na period od 7 do 10 sati", rekla je Vesna Žibković veterinarski inspektor.

Za obiman posao koji zakon predviđa, nema dovoljno inspektora. Preporuka stručnjaka je preventivno delovanje i smanjiti rizik.

Dragan Pušara, stručnjak za bezbednost hrane kaže da se proverava svaka šarža kikirikija koji je visoko rizična zbog prisustva toksina i dodao da se ne proverava svaka tranša banana iz Ekvadora, nego se na principu monitoringa izvlači podatak šta mora da bude pregledano.

Kazne po zakonu o bezbednosti hrane za fizička lica su od 5 do 50 hiljada, a za pravna do tri miliona dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik